Vandaag in de jaren 90: Nederlandse mannen volleybalteam winnen olympisch goud

Nederlands mannen volleybalteamOp 4 augustus 1996 wint het Nederlandse mannen volleybalteam in Atlanta de olympische gouden medaille door in de finale Italiƫ met 3-2 te verslaan.

De overwinning werd behaald in een zinderende wedstrijd tussen Nederland en Italiƫ. Beide teams speelden spectaculair volleybal van het allerhoogste niveau. In een zenuwslopende vijfde set werd eindelijk de grote concurrent verslagen.

Vandaag in de jaren 90: Ellen van Langen wint goud op de Olympische Spelen

Ellen van LangeOp 3 augustus 1992 wint de atlete Ellen van Langen goud op de 800m op de Olympische Spelen in Barcelona, waarmee ze tevens een zeer scherp Nederlands record vestigde. Van Langen quote:

“Als je je ultieme doel bereikt, kan je er nooit spijt van hebben. Ik zou het allemaal zo weer doen. Er zijn na Barcelona wel momenten geweest dat ik dacht: had ik maar geen goud gewonnen. Dan wilde ik even gewoon Ellen zijn en was ik alle aandacht moe. De gouden medaille ligt in mijn sieradenkistje. Iedereen riep na mijn overwinning in ’92 dat ik een kluis moest huren. Een paar maanden later, in december, kreeg ik ineens een ingeving en ben naar de bank gegaan. Diezelfde avond werd er bij me thuis ingebroken en zijn al mijn andere medailles meegenomen.”