Zoeken

10 stuks speelgoed uit de jaren 90

Waar speelden we mee in de jaren 90? Wat voor speelgoed zorgde ervoor dat wij onszelf konden vermaken zonder onze ouders lastig te vallen? Hieronder een lijstje en wie weet herken jij nog wel een van deze speelgoed. 10 stuks speelgoed uit de jaren 90.

1 ) Sega Game Gear

De eerste handheld console die ook als TV gebruikt kon worden. Sega Game Gear jaren 90

2 ) Furby

Een furby kan praten en onder andere zijn buik en mond reageren op aanrakingen. Uit kan ie niet, maar als je geluk hebt slaapt ie. Furby jaren 90 speelgoed

3 ) Sony PlayStation

Ontstaan door een mislukte samenwerking met Nintendo. Sony PlayStation speelgoed jaren 90

4 ) Super Soaker 50

Het was een van de eerste waterdruk geweren ooit gemaakt. Super Soaker 50 jaren 90

5 ) Atari Jaguar

Deze Jaguar beschikt maar liefst over vijf processoren in drie chips. Door gebrek an softwareontwikkelaars nooit een succes geworden. Atari Jaguar speelgoed jaren 90

6 ) Flip Flappers

Een spelletje op zak in vorm van een cassettebandje! Hoe meer 90’s wil je het hebben? Flip Flappers jaren 90

7 ) Gameboy Color

De “grote broer” van de oorspronkelijke Gameboy. Eigenlijk verder niks bijzonders dan de kleuren van de handheld zelf… Gameboy Color speelgoed jaren 90

8 ) Mighty Max

Voor de meisjes was er Polly Pocket en voor de jongens, jawel… Mighty Max speelgoed jaren 90

9 ) Tamagotchi

Een Tamagotchi is een virtueel huisdier en kunnen sterven. Bij sommige binnen 2 dagen al…Tamagotchi speelgoed jaren 90

10 ) Flippo’s

De Flippo’s was een echte rage met verschillende stripfiguren op afgebeeld, waaronder ook de karakters uit de Looney Tunes. Flippo's speelgoed jaren 90

10 grootste hypes uit de jaren 90

De jaren negentig is een decennium geweest dat veel grote hypes kende. Vooral onder de jeugd werden een aantal dingen vrij snel heel erg populair. Hieronder een lijst van tien hypes uit de jaren 90. Vrijwel elke twintiger zal wel minimaal één van de dingen persoonlijk hebben meegemaakt.

1. Tamagotchi

tamagotchi-jaren-90Tamagotchi’s. De kleine apparaatjes waarop je een ei moest laten uitkomen, om vervolgens je eigen beestje te opvoeden. Op tijd eten geven, wassen en blij houden. Vrijwel iedereen op school had er wel eentje en nam hem dan ook mee naar school – iets wat op scholen dan ook werd verboden. De Tamagotchi kon bij goede verzorging een paar weken oud worden en gingen in vier fases door het leven: baby, kind, tiener en volwassene.

2. Gabbers / Hakken

hi-gabbers-campagne-header-imageDe gabbercultuur die in de jaren ’90 groot werd zal vrijwel iedereen nog wel herinneren. De in trainingspak (‘aussi’) geklede gabbers die op gabbermuziek aan het hakken (dansen) waren. Vaak met een kaal hoofd, Nike airmax en grote kettingen om de nek.

3. Flippo’s

flippos-jaren-90De vele Flippo’s met een typisch chipsluchtje zullen veel twintigers nog wel kennen. Het graaien in de nieuwe zak chips was een typisch fenomeen, om er vervolgens achter te komen dat het een Bugs Bunny-flippo is waarvan je er al twaalf hebt. Voor de honderden verschillende flippo’s zijn verzamelmappen uitgekomen. Op school verzonnen kinderen spellen om flippo’s van elkaar te kunnen winnen: bijvoorbeeld door beiden met een flippo naar een stapel flippo’s te gooien – de flippo’s naar boven waren vervolgens voor de ene speler en de rest van de flippo’s voor de andere.

4. Furby

furby-jaren-90De Furby is een hype dat eind jaren ’90 op gang kwam. De Furby is een fantasiedier dat lijkt op een kruising tussen een hamster, kat en vleermuis. Het kan (simpel) praten en kan reageren op aanraking door sensoren op zijn buik en mond. Door de enorme vraag naar de Furby is de prijs tot ruim boven de honderd gulden gedreven, wat een duur speeltje maakte. De Furby begon net als een baby met te babbelen in een eigen taaltje: Furbish. Na een tijdje begonnen ze echter steeds meer ‘normale’ woorden uit te spreken. Net als de Tamagotchi’s werden Furbies werden vaak naar school mee genomen, waar soms een aparte plek was gemaakt om alle Furbies tijdens de schooluren te plaatsen. Op deze Furby-hangplekken waren de Furbies vaak met elkaar aan het babbelen.

5. Klaparmbanden

klap-armbanden-jaren-90De klaparmband, een grote hype begin jaren ’90, staat nog goed in het geheugen van veel mensen. De vaak metalen en plastic band kon tegen de onderarm worden aangeslagen, om zich vervolgens tot armband te vormen. De armband zorgde voor veel afleiding onder de scholieren en zorgde ook vaak voor uitslag op de arm.

6. Speentjes

speentjes-klein-jaren-90Op een gegeven moment liep bijna iedereen er mee rond (vooral meisjes): de speentjes. De plastic speentjes waren in vele verschillende kleuren en maten te vinden en hingen overal aan vast. Er werd natuurlijk ook vaak op gesabbeld, totdat het bekend werd dat de speentjes kankerverwekkend waren. De rage was vrijwel meteen over.

7. Trollen

trolletjes-jaren-90De trollpoppetjes zijn al tientallen jaren af en toe een hype. Zo ook in de jaren ’90. De trollen kwamen in vele verschillende soorten en stonden bekend om hun felgekleurde lange haar.

8. Kuif

kuif-jaren-90Een kuif in je haar was ook een typische jaren negentig trend. Een groot deel van de jongere mensen had op een gegeven moment een kuif in hun haar. Het elke ochtend urenlang prepareren van de strakke kuif vol met lak heeft naar schatting veel mensen enkele maanden van hun leven gekost.

9. Tattooketting

tattoo-ketting-jaren-90De tattooketting. Een ketting dat leek op een tatoeage. De enorm populaire kettinkjes zaten strak om de hals of pols en kwamen op een gegeven moment ook in andere kleuren. Verder is er weinig over te vertellen.

10. Spicegirl Schoenen

#!dcdisplay fp\b0\i0\fs10Date~14.07.1998; Source=Local:Staff; Time~20:59; Type=Picture; ÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐ fs16\b\fs12\b0 < srcset= 1998.0714.10.1–SPICE GIRLS–The Spice Girl look alikes show of their big shoes in anticipation of the Spice Girls arrival to Cincinnati next week. Photo by Craig Ruttle/Cincinnati Enquirer fp\b0\i0\fs10ÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐÐ fp\i0\b\fs16Digital Collections/IPTC fp\b0\i0\fs10″ width=”560″ height=”258″>De schoenen met een onmogelijk hoge zool maakten je meteen een kop groter. Veel meisjes op de basisschool droegen de schoenen ten tijde van de hype en kwamen soms boven hun meester of juf uit. Voor andere mensen zag het er erg lachwekkend uit.

10 tekenfilms uit de jaren 90

Wat waren nu typisch jaren 90 tekenfilms? Geproduceerd, uitgezonden en bekeken in het laatste decennium van de 20ste eeuw. Hieronder een lijstje van 10 tekenfilms die nu zorgen voor pure nostalgie.

 

1 ) Bobby’s World

Aai over de bol tijd! Tekenfilm gemaakt door FoxKids van 1990 tot 1998.
Bobby's World

 

2 ) Dommel

Hier is Dommel, gekke hond, heel dik, wit en rond. Op TV sinds 1989 tot 1991. Hij mocht niet ontbreken!
Dommel tekenfilm

 

3 ) The Ren and Stimpy Show

Happy-happy, joy-joy! De psychotische chihuahua en de niet al te slimme kat Stimpson J. Cat kwamen op precies dezelfde dag op TV als de Rugrats. Van 1991 tot 1996.
The Ren and Stimpy Show

 

4 ) Alfred Jodocus Kwak

Weer 1 die net voor de jaren 90 begon, maar niet mocht ontbreken. Bedacht door Herman van Veen in 1989 tot 1991 nadat ie een eend had overreden.
Alfred Jodocus Kwak

 

5 ) Rocko’s Modern Life

Typisch jaren 90, omdat Joe Murray de serie niet verkocht kreeg in de jaren 80. De serie liep van 1993 tot 1996.
Rocko's Modern Life

 

6 ) Darkwing Duck

Laten we lekker link gaan doen! Kort geproduceerd door The Walt Disney Company van 1991 tot 1992, maar vaak genoeg herhaald. De serie is een spin-off van de serie DuckTales.
Darkwing Duck

 

7 ) Eek! the Cat

It never hurts to help! Een paarse kat die graag anderen helpt en daardoor zelf in problemen komt. Gemaakt door FoxKids in 1992 tot 1997.
Eek! the Cat

 

8 ) Pinky and the Brain

Pinky: Gee, Brain, what do you want to do tonight?
Brain: The same thing we do every night, Pinky – try to take over the world!
Van stripfiguren naar de televisie geproduceerd door Steven Spielberg  in 1995 tot 1998.
Pinky and the Brain

 

9 ) Cow and Chicken

De tekenfilm over een 7-jarige koe en haar 11-jarige broertje, een kip. Gemaakt door Cartoon Network in 1997 tot 1999.
Cow and Chicken

 

10 ) Animaniacs

Door dit Mickey Mouse-achtige trio werden Pinky and the Brain bekend en kregen een eigen serie van Steven Spielberg. Uitgezonden tussen 1993 en 1999.
Animaniacs