Televisie

Televisie in de jaren 90Begin jaren 90 veranderde er erg veel op de televisie dat enkel en alleen nog uit 3 publieke omroepen, namelijk Nederland 1 , 2 en 3 bestond. De eerste commerciële Nederlandse televisie zender verscheen in Nederland op 2 oktober 1989 en heette toen RTL-Véronique dat, door een nieuwe wetgeving toegestaan, werd uitgezonden vanuit Luxemburg. In 1990 veranderde de naam RTL-Véronique in RTL4. Het was echter niks minder dan een slimme strategie om vanuit het buitenland een Nederlandse zender  via een zogenoemde U-bochtconstructie commercieel uit te zenden in Nederland. Zo werd Véronique een buitenlandse omroep. Volgens de nieuwe wetgeving van Europa was Nederland verplicht deze buitenlandse zenders toe te laten. Want feitelijk was Véronique gewoon een Nederlandse zender die tijdens de middaguren zo nu en dan een Luxemburgse programma uitzond.

In het begin van 1992 was het ook in Nederland zelf mogelijk om commercieel uit te zenden. Zo kwam in oktober 1993 de zender RTL5 erbij als commerciële omroep tussen de publieke omroepen. Echter het eerste commerciële station dat haar eigen zender kreeg door te vertrekken bij de publieke omroep was Veronica. Dit was in samenwerking met Endemol. Snel daarna kwamen de commerciele televisie stations SBS6 en Net5. Later heeft Veronica in 1995 nog een keer Yorin geheten. Het digitaal uitzenden van beelden over de televisie begon ook in de jaren negentig. In 1998 werden ook steeds meer analoge signalen vervangen door digitale signalen.

Enkele hoogte punten van de jaren 90 op de Nederlandse televisie die wereldwijd bekend werden waren: Bart de Graaff die op 15 augustus 1997 zijn eigen omroep BNN startte en met De Grote Donorshow wereldnieuws maakte. En het realityprogramma Big Brother van John de Mol dat 16 september 1999 van start ging en dat daarna door nog eens 58 landen werd geproduceerd